9 روش برای جلوگیری از سنگ کلیه (روش های خانگی و پزشکی)

9 روش برای جلوگیری از سنگ کلیه (روش های خانگی و پزشکی)

23 دی 1402 دکتر صادق زاده 0 دیدگاه
جلوگیری از سنگ کلیه

سنگ کلیه می‌تواند برای بسیاری از افراد یک مشکل دردناک و تکرار شونده باشد. اگرچه روش قطعی برای جلوگیری از آنها وجود ندارد، اما می‌توانید با اقداماتی تا حد زیادی آن را مدیریت کنید. در این مقاله 9 به روش که می توانند به شما در جلوگیری از سنگ کلیه کمک کنند و یا به مدیریت بهتر آن منجر شوند اشاره شده است. اگر به فکر پیشگیری از این بیماری نسبتا رایج هستید این مقاله را بخوانید.

1. افزایش مصرف غذاهای حاوی کلسیم

برای جلوگیری از سنگ کلیه باید غذاهای حاوی کلسیم را بیشتر مصرف کنیم. برخلاف باورهای رایج، مصرف کلسیم برای نیاز بدن مفید است و رژیم غذایی با کمبود کلسیم ممکن است خطر سنگ کلیه را افزایش داده و حتی موجب کاهش استحکام استخوان‌ها می شود.

البته به این نکته توجه داشته باشید که مصرف مکمل‌های کلسیم به تنهایی ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد، بنابراین بهتر است غذاهای حاوی کلسیم را به جای مکمل ها مصرف کنیم. به عنوان مثال، شیر کم چرب، پنیر کم چرب و ماست کم چرب، منابع خوبی برای کلسیم هستند و می توانند به پیشگیری سنگ کلیه کمک کنند.

به مشورت با متخصص نیاز دارید؟

جهت دریافت مشاوره و یا ویزیت از دکتر صادق زاده (جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری) می توانید با شماره تماس زیر در ارتباط باشید و یا از طریق صفحه دریافت نوبت آنلاین اقدام کنید.

2. مصرف آب کافی در طول شبانه روز

برای جلوگیری از سنگ کلیه، مصرف آب موثرترین راه حل خانگی است. اگر به مقدار کافی آب ننوشید، تولید ادرار شما کمتر می‌شود. ادرار با حجم کمتر، میزان املاح آن را افزایش داده و سنگ کلیه را به وجود می‌آورد. بنابراین هیدارته بمانید.

همچنین اگر فعالیت بدنی زیادی انجام می‌دهید، بسیار تعریق می‌کنید، یا سابقه داشتن سنگ کیستین دارید، باید مایعات بیشتری مصرف کنید. برای جلوگیری از سنگ کلیه تلاش کنید روزانه حداقل هشت لیوان مایعات بنوشید (یا به اندازه کافی که دو لیتر ادرار تولید کنید. مصرف آبلیمو و آب پرتقال نیز گزینه‌های خوبی هستند. هر دو حاوی سیترات هستند که می‌توانند جلوی تشکیل سنگ کلیه را بگیرند.

اما از کجا بدانیم که آب کافی دریافت کرده ایم یا نه؟ بسیار ساده است. می‌توانید با نگاه کردن به رنگ ادرار خود، بفهمید آیا به میزان کافی آب می‌نوشید یا خیر. رنگ ادرار شما باید شفاف یا زرد روشن باشد؛ اگر رنگش تیره‌تر است، باید بیشتر آب بنوشید.

3. کاهش میزان سدیم دریافتی

مطالعات نشان می‌دهد که مصرف بیش از حد نمک باعث افزایش مقدار کلسیم در ادرار می‌شود که این مساله می‌تواند منجر به سنگ کلیه شود. می‌توان با کاهش میزان مصرف نمک، مقدار کلسیم در ادرار را نیز کاهش داد و از خطر ابتلا به سنگ کلیه پیشگیری کرد.

برای کاهش مصرف نمک، می‌توانید برچسب محصولات غذایی را دقیق بخوانید و از مصرف غذاهای فرآوری شده و حاوی نمک بالا، مثل چیپس، سوپ کنسروی، گوجه فرنگی کنسروی، سس و موادی که حاوی نیترات سدیم و بیکربنات سدیم هستند، خودداری کنید. همچنین برای جلوگیری از سنگ کلیه می‌توانید از ادویه‌های تازه و بدون نمک مانند تره فرنگی استفاده کنید.

4. کاهش مصرف غذاهای حاوی اگزالات

برخی از سنگ کلیه ها شامل اکسالات هستند. اکسالات یا اگزالات یک ترکیب طبیعی در برخی از غذاهاست که با کلسیم در ادرار ترکیب شده و باعث ایجاد سنگ کلیه می شود. محدود کردن مصرف غذاهای پراکسالات می تواند در جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه مؤثر باشد.

برخی از غذاهایی که در اکسالات زیادی دارند عبارتند از:

  • اسفناج
  • شکلات
  • سیب زمینی شیرین
  • قهوه
  • لبو
  • بادام زمینی
  • ریواس
  • و محصولات سویا

اگر غذاهای پراکسالات و غذاهای کلسیمی را همزمان مصرف کنید، اکسالات و کلسیم در دستگاه گوارش با یکدیگر ترکیب می شوند و قبل از رسیدن به کلیه، کمترین احتمال برای تشکیل سنگ کلیه وجود دارد.

5. کاهش مصرف پروتئن حیوانی

مصرف زیاد پروتئین حیوانی می‌تواند باعث تولید اسید در ادرار شود و منجر به افزایش خطر تشکیل سنگ کلیه خواهد شد. بنابراین برای کاهش خطر این مشکل و جلوگیری از سنگ کلیه، بهتر است مصرف گوشت قرمز، ماهی، مرغ و گوشت خوک را محدود کردید یا بهتر است از مصرف آن‌ها کاملاً اجتناب کنید.

6. کاهش مصرف مکمل های ویتامین c

دریافت ویتامین سی از مکمل‌ها ممکن است باعث ایجاد سنگ کلیه به ویژه در مردان شود، در واقع بر اساس یک مطالعه در سال 2013، مردانی که مقادیر زیادی از مکمل‌های ویتامین سی مصرف کردند، خطر ایجاد سنگ کلیه خود را دو برابر می کنند. پژوهشگران فکر نمی‌کنند ویتامین سی موجود در غذاها باعث ایجاد همین خطر شود آن ها تنها مصرف بیش از اندازه مکمل ها را عامل این مهم می دانند.

7. استفاده از داروهای گیاهی

برخی از روش‌های گیاهی ممکن است به پیشگیری یا جلوگیری از سنگ کلیه و یا حتی درمان آن کمک کنند. به عنوان مثال یکی از این روش‌ها استفاده گیاهی به نام Chanca Piedra است که در طب سنتی با نام “شکن سنگ” شناخته می‌شود. عقیده بر این است که این گیاه به کاهش شکل‌گیری سنگ کلیه های کلسیم-اکسالاتی کمک کرده و همچنین می‌تواند اندازه سنگ‌های موجود را کاهش دهد.

به هر حال، استفاده از روش‌های گیاهی باید با احتیاط صورت گیرد. چون این روش‌ها به خوبی تنظیم نشده و در بسیاری از موارد برای پیشگیری یا درمان سنگ کلیه کمتر مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

8. مشورت با پزشک در خصوص داروهای مصرفی کنونی

برای پیشگیری از سنگ کلیه، بهتر است با پزشک خود درباره داروهایی که در حال مصرف هستید صحبت کنید. برخی از داروها مانند مدرها، دیورتیک‌ها و داروهایی که برای درمان بیماری‌هایی مانند نارسایی کلیه و بیماری‌های التهابی استفاده می‌شوند، می‌توانند باعث تشکیل سنگ کلیه شوند. لذا بهتر است با پزشک خود در مورد داروهای جایگزین صحبت کنید و در هر صورت قطع هیچ کدام از داروهای تجویز شده توسط پزشک خود را بدون مشورت با او نکنید.

9. استفاده از داروهای جلوگیری از سنگ کلیه

در صورتی که نوع خاصی از سنگ کلیه در ادارد خود دارید، ممکن است پزشکتان دارویی را برای کنترل میزان آن ماده خاص در ادرارتان به شما تجویز کند. نوع دارویی که تجویز می‌شود، بستگی به نوع سنگ کلیه‌ای دارد که معمولاً در شما ایجاد می‌شود.

برای مثال:

  • اگر سنگ کلسیمی دارید، مصرف یک دیورتیک thiazide یا فسفات ممکن است مفید باشد.
  • اگر سنگ اوریک اسیدی دارید، الوپورینول (Zyloprim) می‌تواند به کاهش اوریک اسید در خون یا ادرار شما کمک کند.
  • اگر سنگ struvite دارید، ممکن است از آنتی‌بیوتیک‌های بلند مدت استفاده شود تا مقدار باکتری موجود در ادرار شما کاهش یابد.
  • اگر سنگ cystine دارید، capoten (Captopril) ممکن است به کاهش سطح cystine در ادرار شما کمک کند.

نکات پایانی درباره جلوگیری از سنگ کلیه

سنگ کلیه بسیار رایج است و هیچ تضمینی برای پیشگیری از آن وجود ندارد، اما می توان با ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و نگه داشتن وضعیت آب بدن، خطر ابتلا به آن را کاهش داد. در صورتی که شما به بیماری هایی مانند بیماری التهابی روده، عفونت مزمن مجاری ادراری یا چاقی مبتلا هستید که خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد، با پزشک خود درباره راه های مدیریت این وضعیت صحبت کنید.

در صورتی که قبلاً سنگ کلیه را از بین برده اید، از پزشک خود بخواهید آن را تست کند. پس از آنکه نوع سنگ کلیه خود را می شناسید، می توانید اقدامات هدفمندی را برای پیشگیری از تشکیل سنگ های جدید انجام دهید.

این پست برایتان چقدر مفید بود؟

بر روی ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات

تاکنون امیازی ثبت نشده است شما اولین امتیاز را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.